Политика за колачиња

Политика за колачиња

Ефективна дата: Ова Политика за колачиња се ажурира на 9 септември 2014 година и е во сила од тој датум.

За комплетна листа на компании кои користат колачиња на нашиот сајт и на кој начин ги користат, ве молиме влезете во нашата алатка за согласност за колачиња. Оваа алатка е секогаш достапна на долниот десен агол на нашата интернет страница. Со користење на нашата интернет страница, вие се согласувате со нас и трети лица, односно организации за користење на колачиња во согласност со вашите Поставки за колачиња. Можете да ја користите алатката за согласност за колачиња за промена на вашите преференции во секое време. За повеќе информации за тоа како вашите лични информации ќе се користат, ве молиме погледнете ја нашата Политика за приватност.

Постојат два вида на колачиња кои ние ги користиме на нашите интернет страници: сесија и упорни. Сесија колачиња постојат само во текот на една он-лајн сесија. Тие исчезнуваат од вашиот уред кога ќе го затворите вашиот интернет пребарувач. Упорните колачиња остануваат на вашиот уред и по затворањето на интернет пребарувачот. Колачињата кои се употребуваат на сајтот не ве идентификуваат лично. Тие само го препознаваат вашиот интернет пребарувач, освен ако не изберете да ве идентификуваат. Можете да изберете да се идентификуваат за секоја од следните причини: со поставување на прелистувачот да се запамети вашето корисничко име и лозинка, преку одговарање на промотивна понуда, или со прилагодување на веб страницата или по барање на повеќе информации за одреден производ или услуга.

Ние исто така користиме и пикселни маркери на нашиот сајт. Пикселните маркери (исто така познати како јасна слика во gif формат) се користат во комбинација со  колачиња за да им помогне на оператерите на сајтот да разберат како вие комуницирате со нивните веб-сајтови. Пикселниот маркер е типично транспарентна  графичка слика (обично 1 пиксел x 1 пиксел) кој е поставен на веб-сајт или во електронската пошта. Употребата на јасна слика во gif формат овозможува на сајтот да ја измери вашата активност во отворање на страница.

Колачињата прават многу различни работи, како овозможување на ефикасно движење меѓу интернет страници, памтејќи ги вашите преференции, и општо подобрување на вашето искуство.

Може да добиете повеќе информации за колачињата на www.allaboutcookies.org и www.youronlinechoices.eu.

Какви колачиња и пикселни маркери  користиме ние?

Секое колаче што ние го користиме на нашиот сајт е опишано во алатката за согласност за колачиња, која е достапна на секоја страна од нашиот сајт. Вие можете да ја користите алатката за да ги менувате вашите преференции за колачиња во секое време. Ние ги сумиравме видовите на колачиња кои се користат на нашиот сајт во следниве три категории:

1. Основни колачиња – Ја обезбедуваат услугата која вие ја побаравте         

На пример, ви овозможува да бидете логирани за време на посетата, со тоа што вие не сте автоматски одлогирани од сајтот. 

2. Рекламни колачиња – покажуваат реклами кои се од ваш интерес             

На пример, рекламните колачиња можат да вклучуваат колачиња кои се поставени од трета страна која рекламира мрежи и кои ве става во група со други корисници и ви покажува реклами кои би биле од интерес на таа група корисници. Овие колачиња исто така можат да ви помогнат да го ограничите бројот на тоа колку пати можете да видите одредена реклама, како и да ви помогне да ја измерите ефикасноста на рекламните кампањи. Колачињата запомнуваат која интернет страница сте ја посетиле и оваа информација е споделена со други организации како што се оние рекламните.

3. Аналитички и наменски колачиња – анализираат и го подобруваат вашето интернет пребарување

На пример, овие колачиња ни дозволуваат да анализираме кои делови од сајтот се најпопуларни и кои делови се најмногу и најмалку гледани, и да добиеме демографски информации за кориснитите на сајтот (како што се возраст, пол, области на интересирање, каде е применливо). Исто така ги користиме за да ги проверуваме веб бубачките на сајтот и да го запомниме изборот кој вие сте го направиле, како што е јазик или регион или вашето лични прилагодувања.

Алатката за согласност за колачиња содржи и дополнителни информации на типот на колачиња кои ги користиме ние и трети организации на нашиот сајт.

Како да ракувате со колачињата употребувани на нашиот сајт

За да можете да ги промените вашите преференции во било кое време, употребувајки ја алатката за согласност за колачиња. Менито за Помош во главното мени на повеќето пребарувачи ќе ви кажат како да го заштитите вашиот пребарувач од прифаќање на нови колачиња, како да ги избришете старите колачиња, како вашиот пребарувач да ве извести кога добивате ново колаче и како да ги оневозможите сите колачиња заедно. Исто така, можете да оневозножите или избришете слични податоци употребувани од дополнителните алатки на пребарувачот, како што се флеш колачињата, со тоа што ќе ги промените поставувањата или ќе ја посетите интернет страницата на нивниот производител.

PS3, Apple iOS и Android Уреди

Кога ги користите овие уреди, колачињата ќе бидат сочувани во вашиот уред поради следните причини: како би биле улогувани, како би ракувале со ПИН-овите за родителски контроли, анализи и рекламирање. Овие колачиња се неопходни како би работела апликацијата. Моментално не е возможно да изберете да ги избришете овие колачиња од уредите без да ја избришете апликацијата.

Како можеме да направиме промени во нашата политика за колачиња и во Алатката за согласност за колачиња?

Освен законските ограничувања, ние го задржуваме правото да ги промениме во било кое време, условите од оваа политика за колачиња и Алатката за согласност за колачиња, со поставување на видливо известување за промената на оваа интернет страница. Промените ќе се применуваат 14 дена по објавувањето на известувањето. Доколку направиме некои измени на оваа политика за колачиња или на Алатката за согласнот за колачиња што материјално влијаат на начинот на кои ние собираме, обработуваме или чуваме лични податоци, ние за истото ќе ве известиме на електронската пошта која ја имаме.